- Locatie
Gemeentehuis, Harlingerweg 18 te Franeker
- Voorzitter
- Burgemeester N.A. van de Nadort / Griffier T.J.F. Lyklema
- Toelichting
Uitzending
Agendapunten
-
01Opening
-
02Vaststellen agenda
-
03Mededelingen
-
04.a
Bijlagen
-
04.b
Bijlagen
-
05Insprekers:
-
06Vragenuur:
-
07.a
Bijlagen
-
07.b
Teun de Jong (VVD) agendeert de beantwoording van het college op de schriftelijke vragen d.d. 12 mei 2025 inzake 'College vertegenwoordiging in de stuurgroep KLM/ 1DYK'.
Bijlagen
-
08
Met deze beleidsnota formuleert de gemeente Waadhoeke het beleid voor de accommodaties op het gebied van sport, cultuur en welzijn voor de komende jaren. Het maken van een beleidskader is nodig. Demografische veranderingen en veranderingen in vrijetijdsbesteding hebben invloed op de behoefte aan - en het gebruik van - accommodaties in de toekomst. Om die reden liggen er tal van opgaven voor het beheer en onderhoud van deze accommodaties. Er moeten keuzes gemaakt worden over instandhouding en toekomstbestendigheid. Ook moeten accommodaties worden verduurzaamd.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. De nota accommodatiebeleid vast te stellen.
-
09
Naar aanleiding van de eerdere behandeling op 26 september 2024 van dit stuk in de raad zijn de navolgende toevoegingen opgenomen:
· Kredietvoorstel ten behoeve van de realisatie/inrichting openbare ruimte (beslispunt 6)
· Vervolgproces met Kuperus autoschade BV met bijbehorende kredietvoorstel (beslispunt 7)
· Participatietraject met bewoners Tuinen en Vliet
In het verleden is op een terrein aan de zuidzijde van Vliet en Tuinen in Franeker een scheepswerf in bedrijf geweest. De scheepswerf is inmiddels al geruime tijd niet meer op deze locatie als zodanig in gebruik. Het terrein is verkocht aan een ontwikkelaar. Dit terrein is aangekocht met de intentie hier woningbouwontwikkeling te realiseren. Het gaat om de bouw van in totaal 46 woningen. Woningbouw is op grond van de huidige bestemming niet toegestaan, terwijl dit wel als gewenste ontwikkeling wordt gezien. Hierbij verwijzend naar de eerder vastgestelde beleidsdocumenten Structuurvisie Stad Franeker 2015 -2025 en Woonvisie Waadhoeke 2020-2030 ‘Samen Sterk’, waarin deze locatie expliciet staat benoemd als transformatielocatie naar wonen.
Om de woningbouwontwikkeling op deze locatie juridisch- planologisch mogelijk te maken is in een eerder stadium een ontwerpbestemmingsplan en een ontwerpbeeldkwaliteitsplan opgesteld en aan u voorgelegd. De documenten zijn gedurende zes weken ter inzage gelegd om een ieder de gelegenheid te geven een zienswijze in te dienen. Er zijn meerdere zienswijzen ingediend ten aanzien van de voorgenomen plannen. De zienswijzen zijn beoordeeld en van een inhoudelijke reactie voorzien in de (in bijlage 1 opgenomen) ‘Reactienota zienswijzen bestemmingsplan Franeker- Tuinen en Vliet’.
De volgende stap in de procedure is het voorleggen van het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan aan de raad ter vaststelling. Zowel naar aanleiding van zienswijzen als ambtshalve worden wijzigingen ten opzichte van het ter inzage gelegde ontwerp voorgesteld. Dit leidt dan ook tot het voorstel aan de raad om het bestemmingsplan gewijzigd vast te stellen (zie bijlage 10). Eén ambtshalve wijziging van het beeldkwaliteitsplan zorgt ervoor dat ook deze gewijzigd moet worden vastgesteld.
De gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan Franeker – Tuinen en Vliet is reeds eerder (op 26 september 2024; agendapunt 8) geagendeerd geweest. Uiteindelijk is het agendapunt niet behandeld en heeft de raad opgedragen om (opnieuw) met Kuperus Autoschade BV in gesprek te gaan. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in beslispunt 7.
Bewoners van Tuinen en Vliet hebben moeite met de verandering van hun directe leefomgeving en hebben daarom het initiatief genomen voor een bijeenkomst op 8 april 2025. Dit is verwerkt in de paragraaf ‘participatie’. In vervolg hierop is op maandag 2 juni 2025 een gesprek geweest tussen deze initiatiefnemers en de gemeente. Hierbij hebben de initiatiefnemers een aantal punten naar voren gebracht, die zij graag verwerkt/gewijzigd zien worden in het ontwerp. Deze zijn aan de ontwikkelaar voorgelegd en die wil op een aantal punten (rondrijden/verkeersrouting, speelvoorzieningen en het wijzigen van het loodsgebouw) tegemoet komen, maar vast blijft houden aan de hoogte van de appartementengebouwen. Dit is mogelijk binnen de kaders van het voorliggende gewijzigde bestemmingsplan.
Verder wordt het benodigde krediet gevraagd om de inrichting van de openbare ruimte mogelijk te maken. Ook wordt voorgesteld een tweede krediet beschikbaar worden gesteld voor de herinrichting van het parkeerterrein aan de voorzijde van het bedrijf Kuperus Autoschade BV.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. In te stemmen met de ‘Reactienota zienswijzen bestemmingsplan Franeker- Tuinen en Vliet’’;
2. In te stemmen met de wijzigingen ten opzichte van het ter inzage gelegde ontwerpbestemmingsplan, zoals die zijn opgenomen in bijlage 2 (wijzigingen regels) en bijlage 3 (wijzigingen verbeelding);
3. Het bestemmingsplan ‘Franeker- Tuinen en Vliet’, bestaande uit de geometrisch bepaalde planobjecten als vervat in het GML-bestand NL.IMRO.1949.BPFraTuinenVliet-VAS1 met de bijbehorende bestanden, gewijzigd vast te stellen;
4. Het bij het bestemmingsplan behorende beeldkwaliteitsplan, zoals opgenomen in bijlage 1 van de toelichting, als wijziging van en aanvulling op de Welstandsnota Waadhoeke, gewijzigd vast te stellen;
5. Voor dit bestemmingsplan geen exploitatieplan vast te stellen;
6. Voor de realisatie/inrichting van de openbare ruimte een krediet ter grootte van € 595.000 beschikbaar te stellen ten laste van de reserve S&D (Stads- en Dorpsvernieuwingsfonds
7. Voor realisatie van een parkeerterrein aan de voorzijde van Kuperus Autoschade BV een krediet ter grootte van € 67.000 beschikbaar te stellen ten laste van de reserve S&D. -
10
In 2024 heeft de gemeenteraad de nieuwe Duurzaamheidsagenda 2025-2028 vastgesteld. Hierin is vastgelegd dat we als gemeente in 2040 energieneutraal willen zijn. Dat betekent dat in 2040 de energie die we op dat moment gebruiken ook duurzaam opgewekt wordt. Het besparen van energie is hierbij een belangrijke eerste stap. Met het besparen van energie en het duurzaam opwekken van wat we nog nodig hebben, leveren we een belangrijke bijdrage aan de landelijke ambitie van 55% CO2-reductie in 2030. In het coalitieakkoord ‘Sûn wurkje oan’e takomst’ 2022-2026 staat dat de coalitie, om in 2040 energieneutraal te zijn, “het Energielandschap verder wil onderzoeken met de intentie om hier zo snel mogelijk mee aan de slag te gaan.”
Ook heeft Waadhoeke zich gecommitteerd aan de Regionale Energie Strategie Fryslân (RES-Fryslân). In de RES geven de diverse regio's in Nederland aan hoe ze invulling aan het landelijke Klimaatakkoord willen geven. Per regio wordt bekeken hoeveel grootschalige duurzame opwerk er gerealiseerd kan worden. Deze ‘biedingen’ moeten uiteindelijk voldoende zijn om invulling te geven aan het Klimaatakkoord. Het eerste bod, de RES-Fryslân 1.0, vastgesteld in de raad van 10 mei 2021, omvatte alleen gerealiseerde projecten. Er was op dat moment nog geen ruimte voor ambities binnen de provincie. Waadhoeke heeft vanaf het begin aangegeven dat we eerst zelf grondig willen onderzoeken wat er mogelijk is binnen onze gemeente. Deze, nog vast te stellen, ambities worden meegenomen in latere RES-biedingen (2.0 of 3.0).
Om invulling te geven aan bovenstaande ambities is begin 2021 het gesprek met college en raad gestart over grootschalige opwek met de “denkrichting Energielandschap Waadhoeke”. In diverse publiekssessies, webinars en werksessies hebben we, naast de al vastgestelde bovenstaande uitgangspunten voor grootschalige opwek, bij inwoners, bedrijven, belanghebbenden, experts en raadsleden kaders en bouwstenen opgehaald. Deze zijn vertaald in de notitie ‘kaders en bouwstenen energielandschap Waadhoeke’, die op 28 oktober 2021 door de raad is vastgesteld. In deze notitie is voorgesteld om een verdiepend onderzoek te starten, gericht op draagvlak voor en de uitvoerbaarheid van een mogelijk energielandschap. In 2022 heeft het college het plan van aanpak voor de onderzoeksfase naar een energielandschap vastgesteld. De onderzoeksvraag die daarbij is neergelegd was de volgende: “Is een energielandschap haalbaar, qua uitvoerbaarheid en draagvlak?” Op 28 maart 2024 heeft de raad ingestemd met de resultaten van de onderzoeksfase en het college de opdracht gegeven om het gebiedsontwikkelingsproces Klimaatlandschap op te starten.
Het gebiedsontwikkelingsproces Klimaatlandschap bestaat uit drie fases. Definitie, Ontwerp en Realisatie. Voor u ligt het analyserapport van de definitiefase. Een fase waarin veel ontwikkelingen hebben plaatsgevonden. Waarbij de aandachtspunten die insprekers en raadsleden tijdens de behandeling op 28 maart 2024, maar ook tijdens de behandeling van de Duurzaamheidsagenda 2025-2028 op 28 november 2024 hebben meegegeven, ten harte zijn genomen en verwerkt in de uitkomsten van deze definitiefase.
In beide raadsvergaderingen en bijhorende kernteams werden namelijk vooral vraagtekens gesteld bij het communicatie- en participatieproces tijdens de onderzoeksfase en werd aangegeven dat dit beter moest worden opgepakt. Ook werden er naar aanleiding van insprekers uit de hoek van energiecoöperaties eisen gesteld dat energiecoöperatie meer betrokken moesten worden en een grotere rol zouden krijgen binnen het Klimaatlandschap. Daarnaast werd gesteld dat er ook buiten het Klimaatlandschap ontwikkelingen, wanneer het nettechnisch ook kan en binnen de provinciale regels past, meer mogelijkheden zouden moeten komen voor duurzame opwek.
Met dit Analyserapport Definitiefase Gebiedsontwikkelingsproces Klimaatlandschap vindt het college dat op alle vragen en bedenkingen een gepast antwoord is gegeven. We geven een beeld van alle actuele ontwikkelingen, de voortgang op belangrijke thema’s en de mogelijkheden om met diverse partijen verder stappen te zetten in het proces. Stappen die niet eerder genomen worden dan nadat de raad hiertoe een besluit heeft genomen.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Kennis te nemen van het analyserapport van de definitiefase van het gebiedsontwikkelingsproces Klimaatlandschap.
2. Te starten met de ontwerpfase van het gebiedsontwikkelingsproces, waarbij het communicatie- en participatieproces en bijgevoegde intentieovereenkomsten voor lokaal eigendom de bouwstenen zijn. -
11
Uit inspectie is gebleken dat de brug Franjumbuorren gelegen ten noorden van Marsum in zeer slechte staat verkeert. Vervanging is om die reden dringend noodzakelijk. De bereikbaarheid van de achterliggende percelen wordt nu tijdelijk geregeld via een noodconstructie. Geadviseerd wordt de raad voor te stellen een krediet beschikbaar te stellen voor vervanging van de brug.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Een krediet beschikbaar te stellen van € 550.000 voor het vervangen van de brug Franjumbuorren Marsum.
2. De kapitaallasten te dekken uit de post ‘Onvoorzien met bestemming, onderdeel Civiele Kunstwerken’. -
12
De wereld om ons heen verandert snel. Inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties verwachten van de gemeente dat ze meebeweegt: betrouwbaar, duidelijk, digitaal vaardig en mensgericht. De evaluatie van het programma Dienstverlening in 2024 benadrukte dan ook de noodzaak om een vernieuwde visie op te stellen (bijlage 1 startnotitie actualisatie dienstverleningsvisie). Daarom heeft Waadhoeke de ambitie uitgesproken om de volgende stap in haar dienstverlening te zetten. Van ‘basis op orde’ naar toekomstgerichte dienstverlening, klantgericht,transparant en inclusief. De dienstverleningsvisie ‘Dienstverlening doen we samen 2030’ (bijlage 2)draagt bij aan het verder verbeteren van de gemeentelijke dienstverlening en deze toekomstbestendig te maken richting 2030.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
De dienstverleningsvisie 'Dienstverlening doen we samen' vast te stellen.
-
13
Tijdens de raadsvergadering van 28 november 2024 heeft de gemeenteraad van Waadhoeke de geactualiseerde Duurzaamheidsagenda voor de periode 2025-2028 vastgesteld. Daarbij heeft de gemeenteraad unaniem een motie aangenomen om ook het thema water aan de Duurzaamheidsagenda toe te voegen. Door een addendum toe te voegen aan de Duurzaamheidsagenda wordt inzichtelijk gemaakt welke bestaande programmalijnen met het thema water annex zijn en welke acties en activiteiten er momenteel lopen. Het addendum over het brede thema water is gereed om voor te leggen aan de gemeenteraad.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Het addendum ‘Oars mei wetter omgean’ vast te stellen en toe te voegen aan de Duurzaamheidsagenda 2025 – 2028.
-
14
De gemeenteraad heeft op 13 maart 2025 besloten het Gemeentelijk woonplan Waadhoeke vast te stellen en dit woonplan ter instemming aan het college van Gedeputeerde Staten van Fryslân voor te leggen. Bij brief van 25 maart 2025 heeft het college van Gedeputeerde Staten laten weten in te kunnen stemmen met het woonplan.
Aanleiding van de voornoemd raadsbesluit is de uitspraak van 4 december 2024 van de Raad van State inzake het bestemmingsplan Boksum-Blessumerpaed 3 (vindplaats ECLI:NL:RVS:2024:4978). In deze uitspraak heeft de Raad van State overwogen dat het bestemmingsplan op het moment van vaststelling niet heeft voldaan aan de geldende regelgeving uit de Verordening Romte Fryslân van de Provinsje Fryslân (ontbreken van een door de raad vastgesteld woonplan met schriftelijke instemming d Gedeputeerde Staten van Fryslân).
Om te voorkomen dat de bestemmingsplannen Franeker-Nij Fristho en Berltsum-Bildtdijk en de Opslach op dezelfde gronden worden vernietigd is voorgesteld om het juridisch hiaat op te lossen. Met voorliggend herstelbesluit wordt de plantoelichting van genoemde bestemmingsplannen gewijzigd.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. De toelichting van het reeds vastgestelde bestemmingsplan Franeker-Nij Fristho te wijzigen conform dit raadsvoorstel en deze wijziging op te nemen in het bestemmingsplan Franeker-Nij Fristho met identificatienummer NL.IMRO.1949.BPFravmNijFristho-VAS2;
2. De toelichting van het reeds vastgestelde bestemmingsplan Berltsum-Bildtdijk en De Opslach te wijzigen conform dit raadsvoorstel en deze wijziging op te nemen in het bestemmingsplan Berltsum-Bildtdijk en De Opslach met identificatienummer NL.IMRO.1949.BPBerBildtdijk-VAS2. -
15
Met de voorliggende wijziging van het Omgevingsplan gemeente Waadhoeke wordt op de karakteristieke panden op de percelen Felsumerleane 32 in Spannum en de Wommelserweg 84 in Tzum de zogenoemde WaardeKarakteristiek gebouw gelegd. Door deze waarde aan de gebouwen toe te kennen is het niet meer mogelijk om deze gebouwen zonder vergunning (gedeeltelijk) te slopen. De eigenaren hebben verzocht om deze beschermende regeling. Voorgesteld wordt de omgevingsplanwijziging ongewijzigd vast te stellen ten opzichte van de ontwerpfase.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. De Wijziging Omgevingsplan gemeente Waadhoeke - Aanwijzen karakteristieke panden Felsumerleane 32 Spannum en Wommelserweg 84 Tzum met identificatienummer NL.IMRO.1949.TAMOP22a-VAS1 ongewijzigd vast te stellen.
-
16
De Gemeenschappelijke Regeling Fryslân-West (GR F-W) is een gemeenschappelijke regeling voor de taken op het gebied van gesubsidieerde arbeid. De deelnemende gemeenten (Harlingen, Súdwest-Fryslân, Waadhoeke en De Fryske Marren) zijn deelnemers in de GR F-W.
De GR F-W is enig aandeelhouder van de NV Empatec. De NV Empatec is door de GR F-W aangewezen om de taken uit te voeren. Hoofdtaak is de uitvoering van de Wet sociale werkvoorziening (Wsw). Daarnaast heeft de NV Empatec van de GR F-W de verantwoordelijkheid gekregen om het werkgeverschap in te richten (inclusief de werkplekken) voor personen met een indicatie voor Beschut Werk.
Het bestuur van de GR bestaat uit de verantwoordelijke portefeuillehouders van de gemeenten en geeft richting en opdracht aan de NV Empatec. Bestuursleden hebben mandaat van en leggen verantwoording af aan de colleges van Burgemeester en Wethouders. De gemeenteraden hebben de mogelijkheid om hun mening te geven (“gevoelen te uiten”) over de begrotingen van de GR F-W.
Vanwege de inmiddels geinstalleerde Raadsadviescommissie is de werkwijze dit jaar anders dan hiervoor. Dit proces is beschreven in het collegevoorstel.Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Geen zienswijze in te dienen op de eerste concept-begroting 2026 van de gemeenschappelijke regeling Fryslân-West.
-
17
Alle fracties kunnen jaarlijks een voorschot op het fractiebudget ontvangen. Dit budget is bedoeld voor het goed laten functioneren van de fractie.
In dit raadsvoorstel wordt het fractiebudget van 2024 definitief vastgesteld op basis van de werkelijke besteding door de fracties en wordt het voorschot voor 2025 vastgesteld.Bijlagen
Voorgesteld besluit
- Het fractiebudget van 2024 definitief vast te stellen op basis van de individuele verantwoordingen van de fracties.
- Het fractiebudget voor 2025 als voorschot vast te stellen en uit te laten betalen.
-
18Moties vreemd aan de orde van de dag
-
19Sluiting